GERB (gastroezofagealna refluksna bolezen) je pogosta in kronična bolezen prebavil, ki vpliva na kakovost življenja.
Najbolj pogosta simptoma bolezni sta zgaga in nehoteno vračanje zaužite tekočine v žrelo ali usta; lahko pa se bolezen kaže tudi z drugimi simptomi, kot so:
bolečina v žlički ali za prsnico, astma, kronični kašelj, hripavost,...
Pogosto in/ali prekomerno vračanje želodčne vsebine v požiralnik lahko poškoduje sluznico, posledično lahko pride do različnih poškodb epitelija požiralnika.
Po spremembi načina življenja ali po zdravljenju se lahko sluznica požiralnika popolnoma obnovi; medtem ko nezdravljen GERB vodi do zapletov (zožitev požiralnika in žlezni karcinom požiralnika).
Pri dolgotrajnih težavah moramo biti pozorni na t.i. alarmne znake: težko požiranje, hujšanje, zatikanje hrane, krvavitev prebavil (slabokrvnost, črno blato, kri v izbruhani vsebini) in vztrajno bruhanje. Ob teh simptomih je nujen pregled pri zdravniku.
Splošni ukrepi za lajšanje težav:
- spanje z dvignjenim vzglavjem;
- po jedi je potrebno ostati pokonci (hoja ali sedenje z vzravnano hrbtenico);
- skrb za redno odvajanje blata (potrebno je zaužiti dovolj vlaknin, tekočine, probiotikov, Donat Mg...);
- potrebno je opustiti kajenje;
- oblačila morajo biti udobna (izogibati se tesnim oblačilom, zategnjenim pasovom);
- vzdrževati normalno telesno težo in redno telesno aktivnost ter primerno telesno držo (vzravnano sedenje, dvigovanje bremen iz počepa z vzravnano hrbtenico, utrjevati hrbtne in trebušne mišice).
Prehrana- priporočila:
- 4-5 manjših obrokov dnevno (redni in enakomerno porazdeljeni čez dan- med jedjo bodite sproščeni, jejte počasi in hrano dobro prežvečite; zadnji obrok naj bo vsaj 4 ure pred spanjem);
- pitje Donata Mg (1 dcl pol ure pred obrokom: zmanjša škodljivo delovanje želodčne kisline, ublaži težave, ureja gibanje prebavil,...);
- uživanje maščob v manjših količinah (oljčno, laneno, repično, arašidovo olje); oreščkov in semen;
- uživanje čim bolj naravne hrane, biološko pridelane in pripravljene doma;
- sveža in posušena zelišča in začimbe (kumina, koromač, janež);
- pitje vode in nesladkanih zeliščnih čajev (pred obrokom);
- zelenjava (kuhana, dušena, tudi sveža);
- manj mastno mleko in mlečni izdelki (kefir, navadni jogurt, pusta skuta);
- žita in žitni izdelki (ajda, proso, kuskus, kvinoja, ovseni kosmiči, riž, polenta,...);
- nemastni kosi mesa (teletina, divjačina, jagnjetina, svinjina), piščanec brez kože, ribe in manj mastni mesni izdelki ( piščančje prsi v ovitku, puranji šink).
Hrano pripravljamo: dušeno, kuhano v vodi, nad paro, pečeno v pečici brez maščobe (na peki papirju ali v vrečki za pečenje).
Odsvetovana prehrana:
- uživanje alkohola in kave;
- mastna in / ali ocvrta hrana, hitra hrana (pica, burek, kebab, hamburger, čevapčiči);
- zabeljena in gratinirana hrana, mastno meso in mesni izdelki (klobase,paštete,hrenovke,...);
- mastno mleko in mlečni izdelki (skuta, siri, smetana, maslo, mlečni namazi,...);
- margarina, mast, majoneza, omake, sladice, slani prigrizki;
- industrijsko predelana hrana in začimbe s konzervansi;
- gazirane pijače, sadni sirupi, pripravljene sadne pijače;
- močnate jedi;
- pikantna hrana.
Nadalje GERB zdravimo z zdravili, ki nevtralizirajo že izločeno kislino ali zmanjšajo izločanje želodčne kisline; le redko zdravimo GERB operativno.
Navodilo: Zdravstvena ordinacija "dr. Šolman" d.o.o. Ptuj
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki!