Namenjena je pacientom, ki imajo putiko. V krvi se nahaja visoka koncentracija sečne kisline;
posledica le-te se kaže z akutnimi napadi bolečin v posameznih sklepih. Če je ne zdravimo, lahko vodi tudi do okvar ledvic in deformacije sklepov.
Pogosto je povečana količina lipidov v krvi, pojavi se lahko tudi sladkorna bolezen.
SPLOŠNA PRIPOROČILA
- osebe s preveliko telesno težo potrebujejo shujševalno dieto
- ne uživajte alkohola
- uporabljajte le malo soli
- bodite pozorni na morebitne alergijske reakcije na hrano
- uživajte hrano, revno s purini; uživajte hrano z veliko surove zelenjave in sadje, ki vsebujeta vlaknine
Pri akutnem napadu protina je dovoljeno le pitje sadnih in zelenjavnih sokov (2-4 l). S tem se pospeši izločanje sečne kisline.
Sledi 7-dnevna stroga dieta, ki vsebuje purine le v sledovih. Še vedno priporočamo uživanje sadnih in zelenjavnih sokov v večjih količinah.
NAČIN PRIPRAVE HRANE:
- kuhanje
- dušenje v lastnem soku
- pečenje v alu-foliji
- pečenje na žaru, v pečici (brez dodane maščobe)
Skrbimo, da so naša prebavila vedno enakomerno obremenjena, to pomeni uživanje 4-6 obrokov dnevno.
Pomembno je, da uživamo hrano v miru (ne beremo, ne gledamo televizije) ter da jo dobro prežvečimo.
ŽIVILO | PURINI V SLEDOVIH | PURINI DO 75mg/100g ŽIVILA | ŽIVILA Z VELIKO PURINI (OD 75-150mg ali več /100 g ŽIVILA |
---|---|---|---|
PIJAČE | voda, mineralna voda, sadni in zelenjavni sokovi, kavni nadomestki, čaj, kava v sledovih | alkoholne pijače | |
MLEKO, MLEČNI IZDELKI | mleko in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščobe (do 1,6%), siri do 35% mlečne maščobe v suhi snovi, posneta skuta | ||
JAJCE | jajčni beljak (če imate nizko vsebnost maščob v krvi, lahko občasno celo jajce) | ||
JUHE, ENOLONČNICE | zelenjavne juhe iz: artičok, brokolija, zelja, kolerabe, korenja, zelene, koruze, kumar, jajčevcev, paradižnika, paprike, repe, kislega zelja, kisle repe, bučk | zelenjavne juhe iz: cvetače, beluši, gob, fižola, čičerike, boba, brstičnega ohrovta, ohrovta, špinače, blitve, leče | vse mesne juhe (goveja, piščančja,...), juhe iz mesnih ekstraktov in koncentratov |
MESO, MESNI IZDELKI |
piščančje meso brez kože, puranji file, sladkovodne ribe, morske ribe, lignji, raki | svinjina, govedina, šunka, raca, goska, teletina, krap, polenovka, jerebica, fazan, ščuka, prepelica, školjke, sardine, postrv, divjačina, drobovina, mesni ekstrakti, mesne omake | |
PRILOGE | koruzni zdrob, riž, pšenični zdrob, krompir, testenine, kaše (ajdova, prosena,...), bela moka | ovseni kosmiči, otrobi | |
PRIKUHE | vse prikuhe iz: artičok, brokolija, zelja, kolerabe, korenja, zelene, koruze, kumar, jajčevcev, paradižnika, paprike, repe, kislega zelja, kisle repe, bučk, cikorije, oliv, koromača, čebule, pora | vse prikuhe iz: beluši, gob, vseh stročnic, špinače, blitve, cvetače, ohrovta, brstičnega ohrovta, graha | leča |
SOLATE | endivija, zelena solata, artičoke, brokoli, zelje, korenje, zelena, kumare, koruza, jajčevci, koleraba, bučke, paradižnik, paprika, rdeča pesa, koromač, cikorija, olive, čebula, por, regrat, redkev, kislo zelje, kisla repa | beluši, vse stročnice, cvetača, brstični ohrovt, grah | leča v solati |
SADJE |
oreščki, kompoti, marmelada, med, džem, vse sadje razen: marelic, grozdja, breskev |
marelice, grozdje, rabarbara, breskov kompot | kvas kot samostojno živilo |
KRUH | bel in koruzni kruh | vsi ostali kruhi | |
SLADICE | občasno vse sladice in v majhni količini | ||
OLJA |
rastlinska olja (mast, zabela, ocvirki, slanina so nepriporočljivi) |
||
ZAČIMBE |
sol v majhnih količinah, dišavnice in začimbe (vegeta, koncetrati so nepriporočljivi) |
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki!