SPLOŠNI NASVETI
1. Priporočamo več manjših obrokov dnevno (na 2-3 ure). Jesti je potrebno počasi. Hrano je nujno dobro prežvečiti; zelo pomembna je skrb za urejeno zobovje.
2. Kajenje je treba opustiti.
3. Ritem dela in počitka je treba prilagoditi počutju. Pomembno je zagotoviti dovolj spanja, dnevnega počitka ter sprostitve.
4. Psihični stres negativno vpliva na potek zdravljenja.
5. Bolezen se običajno poslabša spomladi in jeseni. Navodila je dobro v tem času še posebej upoštevati.
NAMEN DIETE
1. Izločiti je potrebno hrano in pijačo, ki draži želodčno sluznico:
- snovi, ki vsebujejo preveč sladkorja, kislin, soli, začimb
- mehanske snovi, ki so v hrani (npr. otrobi, groba mišična vlakna, koža)
- prevročo ali premrzlo hrano in tekočino
- alkohol, pravo kavo, ruski čaj, ekstrakte mesa
2. Hrano je treba v pretežni meri uživati kuhano v vodi ali pari. Dušena hrana naj se pripravi na rastlinskem olju ali maslu.
3. Dietna prehrana nima odločilnega pomena, je le priporočilo predvsem v akutnem obdobju bolezni. Kasneje je prilagodimo potrebam in okusu vsakega posameznika.
DOVOLJENO | PREPOVEDANO | |
---|---|---|
NAPITKI | mleko, bela kava, kislo mleko, jogurt, radenska, vsi čaji razen ruskega | alkohol, prava kava, ruski čaj |
JUHE | juha iz telečjih kosti, kurja juha, sluzasta juha, močnata juha, vse vrste pasiranih zelenjavnih juh | goveja juha, kisla juha, vse mastne juhe |
ZAKUHE | vlivanci, ovseni kosmiči, kruhove rezine, riž, rezanci, krpice, zdrob, ribana kaša, zdrobovi žličniki, močnik, ponvičniki | |
MESO | teletina, mlada govedina, kurje meso, domači zajec, mlada jagnjetina, mlada srna, nemastna sesekljana šunka, dietni mesni izdelki | svinjsko meso, salame, prekajeno meso, klobase, ovčje meso, divjačina, račje in gosje meso, svinjska in goveja jetra, pljučka, ledvičke, vampi, konzervirano meso, meso v solati |
DROBOVINA | telečje noge, glava in jetra, jezik, priželjc, možgani | |
RIBE | vse sveže morske in sladkovodne ribe | |
ZELENJAVA | korenje, sladka in kisla repa, cvetača, špinača, kolerabica, mlad grah, mlad fižol v stročju, paradižnik, buče, pretlačen ohrovt, zelje, pesa, por | fižol v zrnju, nepretlačen ohrovt, kislo zelje, leča, grah, kumarice, paprika, redkev, čebula, česen, zelena, v kisu ali soli konzervirana hrana |
SOLATA | mehka glavnata solata, motovilec, olupljen paradižnik | zelena solata, endivija, regrat, srbska solata, kislo zelje v solati |
KROMPIR | v kosih, v oblicah, zmečkan in pire krompir | |
ZAČIMBE | peteršilj, v malih količinah majaron | paprika, poper, gorčica, surova čebula, surov česen |
ZABELA | rastlinska olja, surovo in kuhano maslo, sveža margarina, sladka in kisla smetana | slanina, zaseka, ocvrtki, svinjska mast, loj, vsa razbeljena maščoba, temno in gosto prežganje z maščobo je še posebej škodljivo |
MOČNATE JEDI | vse mlečne jedi, testenine, riž, polenta, kaša, zdrob, rahli cmoki | |
KRUH | en dan star bel ali črn pšenični kruh, prepečenec | svež bel kruh, koruzni kruh, ovseni kruh |
SIRI | skuta in vsi ostali nemastni siri | ostri in mastni siri |
JAJCA | kot dodatek jedem, drugače samo mehko kuhana | jajčna majoneza, na masti pečena jajca, šodo |
SADJE | sveži sadni sokovi, pasirane breskve, banane, olupljena in nastrgana jabolka | nezrelo sadje, orehi, mandeljni, fige, rozine, sveže in posušene slive |
KOMPOTI | ne presladki in sveže pripravljeni | vkuhani kompoti s sladkorjem, večje količine marmelade |
SLADICE | razne kreme, rahlo, ne presladko pecivo, razni narastki in pudingi | mastni štruklji, jabolčni zavitki, sladice z medom, orehi, mandeljni z rozinami, sveže kvašene močnate jedi (npr. potica), krofi, miške, jedi iz maslenega testa, jedi iz listnatega testa, torte |
Navodilo: Zdravstvena ordinacija "dr. Šolman" d.o.o. Ptuj
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki!