Hrano je potrebno dobro prežvečiti. Priporoča se več obrokov dnevno. Mleko in mlečne jedi odsvetujemo.
DOVOLJENO:
TEKOČINE: poleg malo mleka belo in črno vino v majhnih količinah
JUHE: vse mesne juhe, juhe s smetano
PRIKUHE: rezanci, riž, jajca
MESO: vse vrste mesa in mesnih izdelkov razen tistih, ki vsebujejo veliko količino krvi (krvavice, divjačina), ribe, slanina
MAŠČOBE: dovoljene, vendar so težko prebavljive in jih bolniki z občutljivim želodcem slabo prenašajo
ŠKROBNA HRANA: testenine, mlečni izdelki, kruh, riž, ne preveč sladko pecivo
OMAKE: pripravimo jih brez mleka in zgostimo z rumenjakom ali smetano
ZELENJAVA: mlad grah, leča, cvetača
SOLATE: mesne in ribje z majonezo; pripravimo jih iz dovoljene zelenjave, pomešane z jajci, majonezo in smetano
JAJCA: dovoljena v vseh oblikah in kot dodatek jedem
SMETANA: mastna, gosta
SIRI: vse vrste mastnih sirov kot dodatek ali samostojno
SADJE: borovnice, oljnato lupinasto sadje dovoljeno surovo; vso ostalo sadje dovoljeno le izjemoma, če ga kuhamo v veliki količine vode in le-to večkrat odlijemo
ZAČIMBE: dovoljene
PREPOVEDANO:
Mleko in vino v večjih količinah, žganje, likerji, močne alkoholne pijače, zelo alkalna živila: sladkor, močno sladke jedi, paradižnik, korenje, špinača, solata, marelice, pomaranče, rozine.
DELNO PREPOVEDANO:
Manj alkalna živila: krompir, ohrovt, šparglji, fižol v zrnju, jabolka, hruške, banane.
Navodilo: Zdravstvena ordinacija "dr. Šolman" d.o.o. Ptuj
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki!