Varovalna prehrana pri anemiji zaradi pomanjkanja železa mora vsebovati dovolj animalnih (mesnih) beljakovin ter vitaminov.
V spodnji tabeli so navedena živila z večjo količino železa.
100 gramov živila | vsebuje približno vrednost železa v miligramih |
---|---|
goveje, telečje meso | 2,4 |
goveje srce | 4 |
goveja jetra | 6,5 |
telečja jetra | 8,8 |
jetrna pašteta | 5,4 |
piščanec | 1,3 |
fižol | 7,8 |
soja | 8,4 |
sojina moka | 11,1 |
sveže slive | 0,5 |
borovnice | 1 |
rozine | 3,5 |
kostanj | 1,7 |
jagode | 1 |
kokošja jajca | 2,3 |
lešniki | 3,4 |
suhe slive | 3,9 |
kakav | 10,7 |
mlečna čokolada | 1,4 |
koruzni zdrob | 2,3 |
svež grah | 2,1 |
regrat | 3,1 |
peteršilj | 6,2 |
paradižnik | 3,5 |
špinača | 3 |
Vrednosti železa v živilih ne ocenjujemo samo po njegovi količini, ampak predvsem po stopnji izkoriščenosti.
Količina železa, ki jo telo lahko izkoristi, je večja iz mesa, jeter in kruha, kot pa iz jajc in zelenjave.
Železo, ki se lahko vsrka, je odvisno tudi od prisotnosti drugega živila (npr. absorbcija iz kruha je zmanjšana ob prisotnosti jajc).
Na izkoristek železa ugodno vpliva uživanje C vitamina.
Navodilo: Zdravstvena ordinacija "dr. Šolman" d.o.o. Ptuj
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki!