Hrana naj vsebuje veliko celuloze, sadnih kislin in pektinov (zelenjava in sadje).
Omejiti je potrebno lahko prebavljiva beljakovinska in škrobna živila ter sladkor.
Pred vsakim obrokom je priporočljivo popiti 1-2 dcl mlačne mineralne vode- Donat.
Dovoljeno:
Tekočine: mleko v večjih količinah, predvsem kislo mleko, jogurt, kava, voda, radenska, sadjevec; v majhnih količinah belo vino, cviček in pivo.
Kruh: črni ali polnozrnati.
Juhe: mesne in zelenjavne juhe z zelenjavno ali jajčno zakuho, brez moke ali krompirja.
Meso: vse vrste mesa v manjših količinah.
Zelenjava: zelena solata, špinača, kisla repa, kumarice, buče, paradižnik, korenje, pesa, stročji fižol, pretlačene stročnice,...
Močnate jedi: v majhnih količinah iz črne moke.
Krompir: v majhnih količinah.
Maščobe: vse vrste, razen pri debelosti.
Jajca: samo kuhana.
Prepovedano:
Tekočine: vsi rastlinski čaji, posebej ruski, borovničev, črno vino, žganje, kakav, čokoladne pijače.
Kruh: svež bel kruh.
Juhe: gosto zakuhane juhe.
Meso: večje količine mesa, ribe.
Močnate jedi: večje količine riža, testenin, pšeničnega in koruznega zdroba.
Zelenjava: pasirana, vse vrste zelja, ohrovt, brstični ohrovt, vse vrste suhih stročnic.
Sladice: vse sladice, pripravljene iz bele moke ter kreme z dodatkom moke in pudinga.
Navodilo: Zdravstvena ordinacija "dr. Šolman" d.o.o. Ptuj
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki!